Prepper vs Survivalism

Säg ordet Survivalist och flesta tänker på bilden av en tungt beväpnad person med gasmask och skyddsdräkt på. Han har en stor ryggsäck på ryggen laddat med olika verktyg, ammunition och mat. Geigermätaren är också obligatorisk och hans credo är “Dog-Eat-Dog”. Vem vill då vara en sån person? Inte jag och inte heller någon av mina vänner och bekanta med stor intresse inom överlevnad.Den här bilden beror kanske även på att vi förknippar Survivalister med invånare i USA som är medlemmar i olika millitia förband och som är tråkigt nog ganska ofta förknippade med olika rasideologier. Så frågan är vem vill utge sig för att vara Survivalist i Sverige och riskera stämpeln som vapengalen rasist? Återigen inte jag och inte heller dem flesta som delar mina intressen inom överlevnad och survivalism.

Jag blev glad när jag upptäckte ordet Prepper som kommer från “preparednes” dvs att vara förbered. För det är nåt som jag tänkte passar mera mina tankar, ideer och handlingar. Jag vågade inte berätta om mina intressen och olika inköp som jag gjorde utan allting var kamouflerad bakom olika förklaringar såsom att jag skall ut och vandra, jaktradio til jakten, PMR radio att hålla kontakt med barnen, det var en billig fotogen värmare till extrapis, osv.Jag ställde till och med frågan på olika forum på Internet tills jag fick en väldigt bra förklaring om var ligger skillnaden i. Det är ganska förenklad och enkel beskrivning men den säger ganska mycket: “En survivalist springer runt i camouflage byxor med många fickor, en prepper han har också många fickor men hans byxor är oftast mörkgrönna”.För frågan är vems utrustning är mera camouflerad och vem syns mera i stan och även utanför: Survivalisten med byxor och jacka som skriker ” Jag är survivalist, jag har massor med utrustning, kom och ta mig om ni kan eller försök råna mig om ni är hungriga eftersom jag har massor med konserver och mat!” eller den snälla personen som också har massor av allt hemma och även han har många fickor på sina byxor men alla tror att han råkade bara köpa gröna byxor eftersom det var just den färgen kvar på rean.

Vem som helst kan vara Prepper och många är det utan att ens vetta om det. Och det var väldigt vanligt förr i tiden att vara förbered med extra mat hemma och även en vedkamin i huset eller kakelugn i lägenheten. Nu har vi tack var utvecklingen och tekniken gått så mycket framåt att vi har nästan hamnat bakom. För vem kan idag koka marmelad, torka kött, fiska och göra inläggningar och hur många skulle klara att klyva 10 kubik ved med yxan utan att hamna på akuten med blodiga blåsor på händerna? Svaret kan ni själva och det är ledsamt det tycker jag. Men inte bara ledsamt utan även livsfarligt för att det var just dessa kunskaper som höll våra förfäder vid liv och avsaknaden av det kan många gånger betyda skillnaden mellan liv och död.

Nu tänker jag absolut inte hävda att du måste kunna koka marmelad, sy egna kläder, behärska yxan så att du kan bygga en timmerstuga utan ett enda spik och lära dig alla växter som går att äta eller bota olika åkommor med. Vi måste vara realistiska med och försöka anpassa våra förberedelser till ett liv där många av oss har 40 timmars arbetsvecka och fyra till fem veckors semester under året.Problemet är att det mesta av litteraturen som är skriven inom ämnet kommer just från USA. Dem är föregångarna som vi gärna följer efter men ta och läs en vilken bok som helst av kända Survivalist författare och du inser snabbt att 80% av det dem skriver passar inte varken till Svenska eller Europeiska förhållandena. Allt från att överleva i öken till att hur skall man tillaga råttor verkar oftast skrivna för att det ska vara häftig eller bara att författaren vill glänsa med sina kunskaper och gärningar.

Det är nu inte bara så att vi och amerikanare bor i två olika länder utan två olika kontinent med helt olika förutsättningar både klimatiskt, politiskt och även kulturellt. Det är bra att kunna klara sig helt själv i sin stuga uppe i Montana eller bunkern i Arizonas öken men för oss som bor i det här landet tror jag det finns tre anledningar varför skulle man satsa på att vara Prepper:

  1. Jag vill kunna klara större avbrott i försörjningen utan att behöva vara utan mat, vatten eller skydd,
  2. I händelse av krissituationer och extraordinära händelser jag vill inte belasta samhällets reserver och resurser utan dessa kan gå till dem som är i större behov såsom gamla, sjuka och skadade,
  3. Klarar jag att ta hand om mig själv och min familj så finns det också möjligheter att jag kan ta hand om mina föräldrar, släktingar och även hjälpa mina närmaste grannar.

En riktig Prepper tar hand om samhället genom att ta hand om sig själv, sin familj och sin omgivning.

Comments
  1. För vem kan idag koka marmelad, torka kött, fiska och göra inläggningar och hur många skulle klara att klyva 10 kubik ved med yxan utan att hamna på akuten med blodiga blåsor på händerna?

    Jodå, det kan man utan problem…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s