Risk

När vi pratar om risk så är det oftast sannolikheten av en möjlig oönskad händelse vi tänker på. Brand, översvämning, bilolycka, epidemi, krig, arbetslöshet, ekonomisk kolaps och liknande händelser som skulle påverka oss negativt med risk för livet för både oss själva och dem som vi har kära. Detta är ett komplext ämne och jag tänkte använda mig av en enkel exempel för att belysa olika sätt hur vi kan göra för att hantera risken i våra liv. Dem flesta av oss är antingen bilägare, känner någon som äger en bil eller åker bil med nån ibland. Därför passar det bra med bil som metafor för att på ett enkelt sätt beskriva risk och hur kan vi hantera den.

Det finns, enligt forskare, sex sätt att hantera en risk:

  • Undvika. Det kan vi göra enklast genom att inte åka eller köra bil. Vi väljer att alltid åka kollektivtrafik med buss eller pendeltåg om vi måste. Annars brukar vi sköta våra ärenden genom att gå till t.ex. affären och handla.  Vi är extra försiktiga när vi måste korsa gatan och tittar en extra gång på bilföraren som bestämde sig för att ge oss företräde vid övergången.
  • Minska. Vi vill ha bil, vi måste ha bil och kan inte tänka oss ett liv utan att äga en bil. Men vi vet om riskerna i trafiken och därför väljer vi den säkraste bilen vi har råd med. Sparar på kläder och nya möbler men bilen måste vara topptestad och ha högsta betygen inom sin segment. Sen undviker vi köra på kvällen, om det är stormvarning eller en farlig trafikhelg.
  • Överföra. Detta gör vi enklast genom att välja inte enbart den säkraste utan den tyngsta bilen vi har råd med. Vist är det synd om som sitter i en liten bil men det är inte vårt problem, tycker vi. Vid en krock så överförs så mycket som möjlig av kollisionsenergin till den andra bilen och vi ökar våra chanser på att klara oss helskinnade.
  • Acceptera. Att ge ut sig i trafiken är alltid farlig och innebär en vis risk.  Risken är ganska låg för oss som bor i Sverige jämfört med många andra länder och vi tycker att det vettigaste vi kan göra är att acceptera den och leva med den.
  • Utnyttja. Du läser noga vilka helger är risken för trafikolyckor som högst och skulle aldrig i livet sätta dig bakom ratten då.  När du skall åka så väljer du alltid motorvägar, kör aldrig när det är mörkt och undviker köra för fort. Har det snöat eller regnat mycket då väntar du med att använda dig av bilen. Risken finns, det vet du, men du väljer dina resor och planerar noga så att du alltid kör när det är minst trafik och vädret är optimalt för att genomföra färden. Man kan läsa följande på Biltipset.com:

  1. 7 juni: Sommarvägarna lockar. Olyckorna ökar med 50 %.
  2. 25 augusti: Hösten närmar sig. Olyckorna ökar med 40 %.
  3. 20 december: Årets farligaste dag att vara ute i trafiken. Drygt 50 % större olycksfall än normalt.
  • Ignorera. Det händer inte mig, tänker du. Det är andra som krockar och du känner till ingen som har omkommit i bilkrock. Den söta koreanska bilen var väldigt billigt och drar inte så mycket bensin när du skall köra med familjen på Julafton att fira den med svärföräldrarna. Dubbdäck kostar mycket och vist påpekade dem på besiktningen att det var kanske dag för nya däck men du väntar ett år till, det var ju en mm kvar innan polisen kan säga nåt om saken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s